Yhdistys

Kotkan Parkourliike ry on vuonna 2016 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on parkourin laadukkaan opetuksen järjestäminen kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille. Laadukkaaseen opetukseen päästään mm. palkkaamalla koulutettuja ohjaajia, jotka ovat sisäistäneet parkourin periaatteet, joihin kuuluu pyrkimys turvalliseen harjoitteluun, jatkuva itsensä kehittäminen, muiden harrastajien kannustaminen, ympäristön ja muiden ihmisten kunnioittaminen sekä kilpailemattomuus. Yhdistyksen toinen tehtävä on lajin tietouden ja yleisen harrastuneisuuden kasvattaminen varsinkin paikallisesti Kotkassa, mutta myös lähikunnissa.

Vaikka yhdistys järjestää opetusta kaikenikäisille, niin ohjattu parkour kiinnostaa Suomessa etenkin lapsia ja nuoria. Parkour kiinnostaa myös sellaisia nuoria, jotka eivät välttämättä muuten kiinnostuisi liikunnasta ja urheilusta. Yhdistyksen työ vähentää nuorten syrjäytymisuhkaa ja päihteiden käyttöriskiä tarjoamalla kiinnostavan, terveyttä ja kuntoa monipuolisesti kehittävän harrastuksen, jossa on sosiaalisesti ja liikunnallisesti kannustava ilmapiiri, ja jonka kautta pääsee luomaan uusia sosiaalisia suhteita.

Ohjaajat

Miko

Miko

Vastaava ohjaaja
Janne

Janne

Ohjaaja
Hanna-Kaisa

Hanna-Kaisa

Ohjaaja (Liikunnanopettaja)
Wessu

Wessu

Ohjaaja
Arttu

Arttu

Ohjaaja (Personal Trainer)
Veeti

Veeti

Ohjaaja
Joonas

Joonas

Ohjaaja
Markus

Markus

Ohjaaja
Jesse

Jesse

Ohjaaja
Nikke

Nikke

Ohjaaja
Ukko

Ukko

Ohjaaja
Oiva

Oiva

Ohjaaja

Parkour

 Parkourissa keskitytään kehittämään liikkumiseen tarvittavia perusominaisuuksia, kuten tasapainoa, voimaa, dynaamisuutta, kestävyyttä, tarkkuutta, tilan hahmotusta ja luovuutta. Se on tapa harjoittaa kehoa ja mieltä toiminnallisempaan ja tehokkaampaan suuntaan. Parkour on yksinkertaisimmillaan juoksemista, hyppäämistä ja kiipeämistä. Siinä mm. tasapainoillaan, ylitetään esteitä, sujahdellaan ahtaista väleistä, kiivetään seinille, hypitään erilaisille pinnoille ja roikutaan. Se on liikkumista jokapäiväisessä ympäristössä ympäristön antamia mahdollisuuksia hyödyntäen.

Parkour on itsensä kehittämistä kaikilla tasoilla. Lajin parissa pystyy haastamaan itseään loputtomasti. Lajin vahvuus on se, että sitä voi harrastaa kukin tyylillään ja omien taitojen mahdollistamalla tavalla. Fyysisen puolen lisäksi mukana on merkittävänä osana henkinen puoli. Parkour on laji, joka paljastaa harrastajan henkiset ja fyysiset rajat sekä tarjoaa samalla keinot ylittää ne. Parkour opettaa itsetuntemusta ja käsittelemään haasteita, esteitä ja pelkoa uudella tavalla, myös elämän muilla tasoilla. Parkour ei ole extreme-laji, päinvastoin. Turhia riskejä ei oteta, vaan huimat ja haastavat asiat suoritetaan aikanaan varmuudella ja taidolla pitkän harjoittelun tuloksena.

Parkour on yksilölaji, mutta lajille on kuitenkin tyypillistä vahva yhteisöllisyys. Jokainen harrastaja vastaa itsestään ja omasta harjoittelustaan, mutta yhdessä harjoittelu tuo itsensä ylittämiseen uutta voimaa. Kavereilta saa energiaa ja mahdollisesti myös vinkkejä, sekä pääsee jakamaan elämyksiä heidän kanssaan. Lajin parissa voi löytää hyviä ja pitkäaikaisia ystäviä. Parkouryhteisö on avoin ja ystävällinen, joten ei kannata pelätä mukaan hyppäämistä uutena harrastajana!